Stress hier, stress daar…Stress is alomtegenwoordig, een mode-woord bijna zou je kunnen denken. Stress heeft een heel negatieve connotatie. Wie zich niet lekker voelt door de werkdruk zegt : “ik heb stress”
In deze blog wil ik graag het positieve van stress uitlichten. Stress geeft je een signaal wat je moet aanzetten tot actie.
Wat is stress ?
Stress of spanning is een natuurlijke reactie van je lichaam op een prikkel. Deze prikkel komt via je zintuigen je hersenen binnen. Het kan een gewaarwording van buitenaf zijn of van binnenuit je lichaam. Je hersenen geven het signaal af dat er actie nodig is, dat je iets moet doen met die prikkel. Dat kan zo simpel zijn als ik heb dorst, dus ik ga iets drinken of ik voel jeuk aan mijn enkel en ik krab. Maar ook complexere signalen als deze situatie voelt niet veilig aan, dus ik ga dit achteraf steegje best verlaten.
Het biologische proces van stress is met andere woorden noodzakelijk om te overleven. Zonder het mechanisme van stress en de fysiologische processen die dit op gang brengt, halen we het niet. Dit systeem zit ingenieus in elkaar. Het schakelt minutieus een tandje bij ten tijde van kleine stressmomenten en haalt de grove middelen aan bij grote stressmomenten of langdurige stress.
Uitgebreidere informatie over de biologie van stress vind je op https://www.stressacademy.be/wat-is-stress/
De boodschap achter stress
Kortstondige stress kan positief zijn en motiverend werken. Het helpt je te concentreren als je bijvoorbeeld een presentatie moet geven of een meeting moet leiden. Sommige mensen presteren zelfs beter als ze een lichte vorm van stress ervaren doordat ze dan meer gefocust zijn.
Stress is echter negatief als dit je laat blokkeren en je dus minder goed gaat presteren. Of als de stressperiode te lang aansleept. Dan spreken we van chronische stress.
Maar zelfs dan kan je dat stressgevoel positief aanwenden. Je zenuwstelsel geeft je op dat moment namelijk een signaal. De situatie is op dat moment te veel voor jou en je moet actie nemen. En dit kan vele vormen aannemen. Jouw lichaam reageert en jij bent het die de boodschap moet ontcijferen.
Je stress zegt je bijvoorbeeld dat je voor een volgende examen sneller moet beginnen met studeren want je bent nu onvoldoende voorbereid.
Of je stress zegt je dat je hulp moet vragen aan naasten of een collega in zaken waar je niet zo goed in bent.
Of je moet je grenzen aangeven als je puber weeral eens naar zijn kamer vlucht zonder de tafel mee te helpen afruimen.
Of je hebt weeral eens te snel ja gezegd toen je baas vroeg wie dit of dat project wil opnemen.
Of je lichaam zegt je dat je dringend werk moet maken van je pleasergedrag. Je kan niet iedereen te vriend houden.
Of je rent door het leven in plaats van af en toe stil te staan en te vertragen.
Of je….
Een gespannen gevoel geeft aan dat je niet (meer) happy bent met de situatie waarin je je bevindt. Het zet je aan om actie te ondernemen zodat je je terug goed gaat voelen. Neem het au serieux en ga ermee aan de slag.
Laat het niet te lang aanslepen en zoek hulp bij je naasten, collega’s, baas, coach als je er zelf niet uitgeraakt.
Luister naar het fluisteren van je lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen !
Lees ook eens deze blog over emoties en wat deze je willen vertellen.