Hulp vragen is zooo moeilijk ?

Nee hoor, dat lukt me wel. Ik zal deze taak wel oppakken, geen probleem. Alles onder controle.
Herken je dit ? Je staat altijd paraat om anderen te helpen, maar als je zelf hulp kan gebruiken, dan wijs je dat af. Ik kan het zelf wel. Ik wil anderen niet lastig vallen met mijn problemen. Wat gaan ze wel niet van me denken ?
Draai het eens een keertje om ? Hoe denk jij over iemand die je om hulp vraagt ? Vind jij die ook lastig en zwak ? Nee, toch ? Om hulp vragen is geen teken van zwakte. Het is juist een teken van sterkte ! Het is een teken dat je je grenzen kent en aangeeft !
Wil je graag ook nog andere, verrassende voordelen leren kennen van hulp vragen ? Lees dan vooral verder.

De meest gehoorde excuses waarom hulp vragen geen optie zou zijn.

  • Als iemand mij geholpen heeft, dan moet ik iets terug doen.
  • Ik heb het altijd zelf gekund, dus dan moet ik het nu ook zelf doen.
  • Als ik hulp vraag, dan toon ik me zwak.
  • Als leidinggevende is het “not done” om hulp te vragen.
  • Ik ga zowiezo een “neen” als antwoord krijgen.
  • Als ik het zelf doe, dan doe ik het beter en sneller.
  • Door hulp te vragen, maak ik me afhankelijk van anderen.
  • Die ander heeft het al druk genoeg, dat die er mijn problemen ook nog niet moeten bijnemen.

Hanteer je regelmatig enkele van deze excuses dan heb jij het lastig met hulp vragen. Misschien goed om bovenstaande lijstje eens kritisch tegen het daglicht te houden. Klopt die bewering wel ? Tracht voor elke bewering waar je achter staat de zin eens om te draaien en zoek dan 3 bewijzen dat die omgekeerde bewering klopt. Zo keer je bijvoorbeeld de eerste zin om naar : als iemand mij geholpen heeft, dan moet ik niet noodzakelijk iets terug doen. Als bewijs kan je aandragen dat je zelf geen wederdienst verwacht als je iemand geholpen hebt, enz… hoe concreter het bewijs, hoe beter !

Er zijn ook voordelen rond het vragen om hulp : voordelen voor jezelf en voor de helper !

Je bezorgt iemand een goed gevoel.

Het is fijn om iemand te helpen. Het geeft je een goed gevoel. Denk bijvoorbeeld aan iemand die iets laat vallen op straat : je roept hem terug om dit aan te geven. Iemand vergeet zijn handtas in een restaurant en je wijst haar erop. Iemand kan niet bij het hoogste rek in de supermarkt en je helpt haar om dit artikel te nemen. Het kost je nauwelijks moeite en het geeft je een fijn gevoel. En je krijgt de dankbaarheid van de persoon die je helpt. Dus als je hulp vraagt, dan doe je die persoon er in feite een plezier mee. Het creëert een contact en maakt verbinding met mensen waar je anders geen of minder contact mee zou maken.

Je neemt de verantwoordelijkheid voor je eigen welzijn.

Merk je dat je je grenzen regelmatig overtreed ? Je neemt te veel hooi op je vork ? Door om hulp te vragen, laat je zien dat je je eigen verantwoordelijkheid opneemt. Je zorgt voor je eigen welzijn. Niemand is ermee gebaat, dat je helemaal onderuit gaat. En al zeker niet je naaste omgeving. Door om hulp te vragen krijg je wat meer ruimte in je agenda voor zelfzorg. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Je lichaam heeft af en toe rust nodig, een goede balans tussen inspanning en ontspanning.

Je verbetert je relaties erdoor.

Door om hulp te vragen stel je je kwetsbaar op. Je toont je eigen authentieke zelf en creëert hierdoor een sfeer van vertrouwen. Dit draag bij tot een open relatie waar iedereen zichzelf kan zijn. Dit werkt zelfs met mensen waarmee je relaties wat stroef lopen. Vraag een collega waar je een wat lastigere relatie mee hebt eens om hulp, gewoon iets kleins wat die voor jou kan doen en toon je daar dankbaar voor. Door je open te stellen, gaat de relatie daarna vaak soepeler verlopen.

Je gaat buiten je comfortzone

Als je hulp nodig hebt, dan betekent dat dikwijls dat je uit je comfortzone aan het gaan bent. Buiten je comfortzone ligt de plaats waar je dingen bijleert. Vraag je hulp aan mensen met meer kennis en ervaring, dan ga je van hen zaken leren waar je zelf misschien veel langer over zou doen, of die je misschien nooit zou geleerd hebben. En dikwijls vind je helper het ook fijn dat hij jou iets nieuws kan leren. Een win-win dus !

Je geeft anderen de ruimte om te groeien

OK, je kan het misschien zelf wel beter en sneller. Maar doordat je alles zelf doet, ontneem je anderen de ruimte om iets te leren. Denk maar aan die nieuwe collega op het werk. Als je hem nu niet de ruimte geeft om die ene taak aan te leren, dan ga je deze taak nooit kunnen overdragen en je focussen op zaken die jou op hun beurt weer laten groeien.
Denk maar aan je kinderen. Als jij altijd de rommel achter hen blijft opruimen, gaan ze zelf nooit het verantwoordelijkheidsgevoel aanleren om dit zelf te doen.
Door hulp te vragen (ook al kan je het zelf) geef je anderen nieuwe kansen.

Wil je hier meer over lezen, bekijk dan mijn blog over dit onderwerp. https://www.stressacademy.be/ik-doe-het-beter-zelf-even/

Wil je na het lezen van deze blog het hulp vragen een kans geven. Begin dan klein. Begin met de mensen kort bij je, waar je jezelf kan zijn. En oefen, oefen, oefen, …

SUCCES !

Spread the love

4 antwoorden op “Hulp vragen is zooo moeilijk ?”

  1. Heel herkenbaar
    Theoretisch zeer logisch maar praktisch gezien :
    “Living on the edge” van de valkuil 🥺

    1. Voor mij begint het vooral met je bewust zijn van het feit dat je meer hulp kan en wil vragen. Dan zoek je een gebied waarop je dat als eerste wil beginnen toepassen. Start klein ! Hoe meer je het doet, hoe beter je erin wordt. Je merkt de voordelen voor jezelf en voor de mensen waar je hulp aan vraagt. En dat stimuleert…om verdere stapjes te zetten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *