Hartcoherentie in het kort ?
Hartcoherentie is een wetenschappelijk onderbouwde methode waarbij je een eenvoudige ademtechniek aangeleerd wordt die je 2 à 3 keer per dag toepast. Een ritmische ademhaling brengt het hart in een bijzondere staat, in een zodanig veilige modus dat het hart het brein gunstig gaat beïnvloeden. Zo ervaar je alles meer vanuit een balans dan vanuit een overprikkelend oersysteem. Je hart geeft als het ware aan je brein aan dat de kust veilig is. Als je deze ademtechniek regelmatig traint, bouw je een vaardigheid op in het creëren van balans in je brein. En het is net die vaardigheid die veerkracht geeft. Je gebruikt het om je algemene stresspeil op een aanvaardbaar niveau te houden, maar je kan het ook toepassen in acute stresssituaties om je stress snel te reguleren.
Wat doet hartcoherentie met je lichaam ?
Binnen hartcoherentie werken we met de hartritmevariabiliteit (HRV) die ons belangrijke informatie geeft over de toestand van ons lichaam en de werking van het autonome zenuwstelsel.
Het autonome zenuwstelsel regelt lichamelijke functies zoals ademhaling, hartslag, temperatuur en bloeddruk. In een gezond lichaam is het autonome zenuwstelsel in balans en is er voortdurend sympathische en parasympatische activiteit. Dit wil zeggen dat gaspedaal en de rempedaal elkaar afwisselen. Periodes van stress worden afgewisseld met periodes van rust.
Hartritmevariabiliteit meet de tijdspanne tussen de hartslagen. Je hart kan gemiddeld aan 70 slagen per minuut slaan, maar als je de individuele tijdspannes zou bekijken, dan slaat je hart niet precies elke seconde even snel. Het tempo versnelt en vertraagt voortdurend. Op deze manier past je lichaam zich via het hart aan aan de constant wisselende omstandigheden binnen en buiten het lichaam. Dit is normaal en gezond. Een hoge HRV geeft dus aan dat je hart op een gezonde manier kan reguleren.
Bij een goede hartcoherentie is er sprake van een gelijkmatig, ‘sinus’-golfachtig patroon in de hartritmevariabiliteit (HRV). De gas- en de rempedaal van het autonome zenuwstelsel zijn dan in balans.
In de tekening hieronder zie je een onregelmatig HRV-patroon tijdens stress en de weergave van een coherent HRV-patroon nadat de geleide ademhaling gestart is.
Tijdens hartcoherentie communiceren ons brein, hart, zenuwstelsel en hormoonsysteem optimaal, het lichaam verbruikt efficiënt zijn energie.
Als extra toemaatje produceert het lichaam bij hartcoherentie minder stresshormonen (cortisol) en meer DHEA. Dit laatste wordt ook wel eens het verjongingshormoon genoemd welk veroudering, geheugenverlies, vermoeidheid en burn-out tegengaat. Op deze manier krijg je meer veerkracht ten opzichte van stress. Verder zakt de waarde van cholesterol in het bloed en verbetert het immuunsysteem.
Hartcoherentie trainen
Je hartritme, en dus de mate van coherentie, kun je zelf beïnvloeden via je ademhaling. Tijdens de sessies zullen we met biofeedback apparatuur gaan meten wat jouw optimale ademfrequentie is. Hiermee ga je aan de slag. Het is essentieel dat je dit dagelijks en regelmatig oefent zodat dit een routine wordt in de dagelijkse zorg voor je lichaam zoals eten en slapen.
Wie heeft baat bij hartcoherentie ?
Om kort te zijn, iedereen!
Iedereen heeft wel eens last van stressvolle situatie of een stressvolle periode. Door het aanleren van hartcoherentie heb je altijd je eigen wapen bij de hand om deze situatie of periode te lijf te gaan.
Meer specifiek, mensen met klachten zoals
- chronische of acute hyperventilatie
- algemene stress en/of burnout klachten
- slecht slapen
- examenstress
- chronische pijnen en CVS
- concentratieproblemen
- angsten
- hoge bloeddruk en hartritmestoornissen
Welke effecten mag je verwachten ?
- Verbetering van concentratie en focus
- Bevordering van creatief denken.
- Bevordering van rustgevoel en welbehagen
- Verhoging van de veerkracht t.o.v. stress.
- Verandering van gedrag en denken in positieve zin.
- Bloeddruk regulerend, daling van hoge bloeddruk ( stress gerelateerd)
- Effect op hartritmestoornissen (stress gerelateerd)
- Verhoging van weerstand tegen ziekten.
- Beheersing van angsten (angsten t.g.v. ziekten, faalangst, trauma’s, stress,… )
- Ondersteunend effect bij regulering van bloedsuiker waarden.
- Toename van performantie.
- Regulering van het lichaamsgewicht (emo- eten)
Een studie in AZ Rivierenland heeft de zeer positieve effecten van hartcoherentie aangetoond. Gebaseerd op de 4DKL klachtenlijst werden volgende verbeteringen genoteerd na 6 weken en na 6 maanden.
– 40 tot 50% op lichamelijke klachten
– 50 tot 60% op negatieve stress
– 70 tot 75% op depressie
– 50 tot 80% op angst
Wil je nog meer wetenschappelijke informatie over hartcoherentie zoals de resultaten van individuele studies en meta-studies, dan kan je terecht op de website van HeartMath Benelux.
https://www.heartmathbenelux.com/