De kracht van Pauzes

In ons drukke leven vol verplichtingen en deadlines vergeten we vaak het belang van pauzes. We hollen maar door en denken dat we geen tijd te verliezen hebben. Time is money! Toch zijn pauzes essentieel voor onze mentale en fysieke gezondheid. Ze zorgen ervoor dat je stressniveau verlicht wordt en maken het makkelijker om daarna weer vol focus verder te gaan. In deze blog neem ik je mee in de verschillende soorten pauzes en hoe ze ons kunnen helpen stress te verminderen en een meer gebalanceerd leven te leiden.

Mentale pauzes zijn momenten waarop we bewust onze gedachten loslaten en onze geest tot rust laten komen. Denk bijvoorbeeld aan meditatie, mindfulness of ademhalingsoefeningen. Maar je hoeft het niet altijd ingewikkeld te maken : gewoon even helemaal niets doen en je gedachten de vrije loop laten (wandering brain) kan ook al een stap in de goed richting zijn. Staar eens even enkele minuten uit het raam in plaats van steeds gekluisterd te zijn aan je computerscherm.
Mentale pauzes helpen de geest te verfrissen. Ze reduceren stress en stellen je in staat om creatiever te denken doordat je een ander netwerk van je brein kan bereiken : het default mode netwerk. Je kan versteld staan van de creatieve inzichten die je krijgt voor je volgende presentatie, of om een andere kijk te krijgen op een probleem. Ondertussen kan het executive netwerk in je brein even herstellen om na de pauze weer volop in focus verder te gaan.

Fysieke pauzes zijn momenten waarop we ons brein rust geven en tegelijkertijd beweging stimuleren. Dit kan gaan van een korte wandeling of even de trap nemen tot stretchoefeningen achter je bureau, maar je kan gerust ook wat zotter gaan en je hele lichaam eens goed los-shaken of even luid meezingen en dansen op je favoriete liedje. Fysieke pauzes verbeteren de bloedsomloop, verminderen spierspanning en verhogen je energieniveau. Dit heeft een impact op je stressniveau en bevordert je algemeen welzijnsgevoel.

Met sociale pauzes bedoel ik in verbinding gaan met anderen, zoals een praatje maken met een collega, lunchen met vrienden of quality time doorbrengen met familie. Sociale contacten met anderen is een essentieel onderdeel van ons welzijn als mens. In verbinding met anderen voelen positieve ervaringen positiever en worden negatieve ervaringen verzacht door het te kunnen delen. Je stressniveau verlaagt en je geluksgevoel vergroot. Ga tussen de middag even wandelen met een collega en combineer je fysieke pauze met sociale pauze : 2 vliegen in 1 klap !

Creatieve pauzes helpen ons om onze creatieve kant te verkennen en uitdrukking te geven aan onze emoties. Klassiek denken we dan aan tekenen, schilderen, schrijven of muziek maken, maar alle vormen van creativiteit zijn mogelijk : handwerk, fotografie, beeldhouwen en keramiek, digitale kunst, podcasting, koken en bakken, enz… Creatieve activiteiten zorgen voor een ontspannen geest en helpen om je emoties te uiten of ze een plaats te geven. Je kan nieuwe perspectieven ontdekken waardoor je stress vermindert en je persoonlijke groei bevorderd wordt.

Natuurlijke pauzes vinden natuurlijk plaats in de buitenlucht. Ik denk dan aan activiteiten zoals wandelen in het bos, een picknick in het park of gewoon genieten van de frisse lucht in je tuin. Het is al meermaals aangetoond dat de natuur een rustgevend effect op de geest en het lichaam. De natuur vermindert spanning en zorgt ervoor dat er positieve feelgood hormonen aangemaakt worden. Je voelt je meer voldaan en gelukkiger.

Ze maken een essentieel deel uit van een gezond en gebalanceerd leven. Door regelmatig mentale, fysieke, sociale, creatieve en natuurlijke pauzes te nemen, kunnen we stress verminderen, onze energie herstellen en een gevoel van voldoening ervaren.

Vergeet dus niet om af en toe een pauze te nemen en te genieten van de rust en herstel die het je biedt. Voor welk soort pauze ga jij meer plaats maken in je agenda ?

Een leuk idee is de pauzepot voor mini-breaks van Gezond Leven. Schrijf alle mogelijke ideeën op om je lichaam en je geest te boosten. Vouw de papiertjes dubbel en steek ze in een pot die je ergens goed zichtbaar op kantoor zet. Bij elke pauze trek je een papiertje en voer je de opdracht uit ! Natuurlijk kan je zo’n pot ook thuis of op je kot zetten als je vaak thuiswerkt of als je aan het blokken bent.

Spread the love

2 antwoorden op “De kracht van Pauzes”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *