Controle houden

Jaja, ik weet het ! Ik ben een controlefreak ! Zo wuiven we lachend ons raar gedrag weg. Overmatig checken, alle mogelijke scenario’s in je hoofd afgaan, taken zelf afwerken want dan is het zeker goed gedaan, enz…

We willen allemaal grip op ons leven : op het werk, in onze relaties of op de toekomst in het algemeen. Die controle geeft een gevoel van zekerheid. Als de drang om controle te houden echter zo sterk wordt dat dit je leven en je gedachten begint te overheersen, dan kan dit leiden tot een hoop stress en frustratie. Want die zekerheid is niet echt. Ze is vals want de toekomst laat zich nooit 100% voorspellen.

In deze blog ga ik dieper in op de mogelijke redenen voor jouw controledrang en geef ik praktische handvaten om hier losser mee om te gaan.

Lees verder “Controle houden”

Be strong

Komaan flink zijn he
Niet wenen
Flinke meisjes/jongens huilen niet
Nog even volhouden
Pas aan de meet geven ze de prijzen
… een kleine greep uit de dingen die we van onze opvoeders hoorden en die we onszelf nog regelmatig toeroepen. Als anderen afhaken, dan ga jij nog net even door want het moet. Je vraagt geen hulp want dan moet je toegeven dat je het niet kan. Je vind dat je het niet kan maken om te stoppen want wie gaat het anders doen ?
Herken je jezelf hierin ? Dan heeft deze “Be Strong” driver je vast en zeker al enkele keren geholpen om moeilijke situaties te boven te komen. Omdat je nooit opgeeft, zorgt deze driver op termijn echter ook voor overbelasting en creëer je afstand van anderen omdat je nooit om hulp vraagt.

Wil je deze driver op een gezonde manier leren in te zetten, dan vind je enkele praktische tips in deze blog.

Lees verder “Be strong”

De kunst van rusten

Krijg je ook regelmatig te horen van collega’s, vrienden en familie dat je wat meer moet rusten ? Vind je zelf ook dat je altijd aanstaat en dat je lichaam en/of je hoofd niet tot rust kunnen komen ? Probeer je wel te rusten, maar wordt je er eerder rusteloos van en ga je dan toch maar weer aan de slag om dat rusteloze gevoel kwijt te geraken ?

In een wereld waarin we voortdurend geprikkeld worden door werk, sociale verplichtingen en technologie, is rust nemen geen luxe maar een noodzaak. Er zijn echter veel vormen van rust. Niet elke vorm van rust is voor iedereen of elke situatie geschikt. In deze blog neem ik je mee in de verschillende vormen van rust en geef ik praktische voorbeelden en tips om die rust in je dagelijks leven in te passen.

Lees verder “De kunst van rusten”

Te groot verantwoordelijkheidsgevoel

“Als ik het niet doe, dan doet niemand het !”
“Het zijn altijd dezelfde die de verantwoordelijkheid moeten nemen !”
“Ik ben het beu om altijd de ander zijn rommel op te ruimen”
“Hoe kan ik tijd voor mezelf nemen, er moet nog zoveel gebeuren !”

Herken je je in dergelijke uitspraken ? Heb je ook het gevoel dat jij altijd alles moet oplossen ? Dat alles goed moet lopen en dat alles gedaan moet worden ? Dan heb je waarschijnlijk last van een te groot verantwoordelijkheidsgevoel. En als je dan een keertje voor jezelf wil kiezen, dan wordt je verteerd door een schuldgevoel. “Dat kan ik toch niet maken !”

Deze blog neemt je mee in de oorzaken van dit te groot verantwoordelijkheidsgevoel en geeft je enkele tips hoe je kan herkennen wanneer je te ver gaat en hoe je je grenzen beter kan afbakenen.

Lees verder “Te groot verantwoordelijkheidsgevoel”

Ik bedoelde het zo niet…

Je doet een uitspraak of je vertoont een bepaald gedrag. De intentie is voor jou helemaal helder. Je bedoelt er alleen maar het beste mee, want zo zit je in elkaar. Probleem is dat jouw intenties niet altijd duidelijk zijn voor de ander. Die beoordeelt je louter op je wat je zegt of wat je doet en hoe dat bij hem of haar binnenkomt.

Met deze blog wil ik bewustzijn creëren over dit onderwerp en tips geven hoe je meer rekening kan houden met de intenties van de ander en hen niet alleen afrekenen op hun woorden of gedrag. Maar ook hoe je langs de andere kant bewuster kan worden dat jouw intenties niet altijd duidelijk zijn voor de ander.

Lees verder “Ik bedoelde het zo niet…”

Laat het gewoon los !

Een goed bedoeld advies aan mensen die met iets struggelen en moeite hebben om verder te gaan. Maar hoe doe je dat “gewoon loslaten”. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
In ons leven worden we allemaal wel eens geconfronteerd met situaties die blijven hangen, in onze emoties, in onze gedachten. Had ik maar… Het zou zoveel beter zijn als… Ik wil dit helemaal niet zo… Het kan gaan om relaties, problemen op het werk of meer persoonlijke “mislukkingen”. Er is iets in het verleden wat je zwaar ligt en wat je moeilijk achter je kan laten. De kunst van het loslaten is essentieel voor onze emotionele gezondheid en ons algemeen welzijn. Maar hoe meer je iets wil loslaten, hoe krampachtiger je er precies aan vasthoudt? Deze blog beschrijft enkele inzichten en praktische tips om je te helpen beter los te laten.

Lees verder “Laat het gewoon los !”

Verander de wereld, verander jezelf

Mijn leven zou perfect zijn als mijn baas niet altijd zo controlerend zou zijn of als die collega niet zo betuttelend zou doen. Ik zou tot rust kunnen komen als mijn man en kinderen elke dag hun spullen zouden opruimen. Onze familiebijeenkomsten zouden pas gezellig zijn als mijn schoonmoeder niet zo kwetsend zou reageren. Je hebt een beeld hoe anderen zijn en hoe die jouw leven beïnvloeden. Probleem is : je kan anderen niet veranderen, hoe hard je dat ook wil. Het enige wat je kan veranderen is jezelf en de manier waarop jij naar de dingen kijkt. In deze blog bekijken we hoe je dit kan aanpakken en wat de effecten kunnen zijn op jouw leven.

Lees verder “Verander de wereld, verander jezelf”

De kracht van Pauzes

In ons drukke leven vol verplichtingen en deadlines vergeten we vaak het belang van pauzes. We hollen maar door en denken dat we geen tijd te verliezen hebben. Time is money! Toch zijn pauzes essentieel voor onze mentale en fysieke gezondheid. Ze zorgen ervoor dat je stressniveau verlicht wordt en maken het makkelijker om daarna weer vol focus verder te gaan. In deze blog neem ik je mee in de verschillende soorten pauzes en hoe ze ons kunnen helpen stress te verminderen en een meer gebalanceerd leven te leiden.

Lees verder “De kracht van Pauzes”

Wanneer zet je coaching in ?

In het leven worden we vaak geconfronteerd met uitdagingen, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Soms kunnen we deze uitdagingen op eigen kracht overwinnen, maar er zijn momenten waarop we het gevoel hebben dat we vastlopen, onzeker zijn over onze keuzes of gewoonweg de behoefte hebben aan begeleiding om onze doelen te bereiken. Dit is het moment waarop een coach een absolute meerwaarde kan zijn. Als je te lang wacht en verder ter plaatse blijft trappelen, kom je misschien die spreekwoordelijke muur tegen en val je burn-out.

Lees verder “Wanneer zet je coaching in ?”