Veerkrachtig

Een mooi woord eigenlijk. Een veer is zeer buigzaam en beweegt mee met de druk die erop gezet wordt, maar komt daarna weer terug naar zijn oorspronkelijke staat. Veerkrachtig zijn betekent dus niet dat je niet mag meebuigen als je leven even in een storm terecht komt of als er wat meer chaos en onduidelijkheid is is. Het is menselijk om dit vast te stellen, te voelen, even mee te buigen en nadien weer krachtig verder te gaan. Enkele tips om hier bewuster mee om te gaan en je veerkracht beter uit te spelen wanneer het nodig is.

Een goede veerkracht begint bij een solide energiebasis en bewust worden wanneer deze onder vuur komt te liggen.

Een goede energiebasis bestaat uit een fysieke deel en een mentaal deel. Door ze apart te benoemen maak ik in feite al een fout, want beide hebben impact op elkaar en zijn niet los van elkaar te zien. Zijn we fysiek fit, dan gaan we mentaal krachtiger zijn en omgekeerd.
Een gezonde fysieke veerkracht krijg je door gezond te eten, voldoende te bewegen, een goede slaap en last but not least een correcte ademhaling.

In feite komt het erop neer om de regie over je eigen leven op te nemen. Wil je je beter in je vel voelen, dan ga je iets moeten veranderen aan de manier waarop je nu in het leven staat.

Gezonde gebalanceerde voeding bestaat uit veel verse groenten, veel water drinken, gezonde vetten en het beperken van suiker. Kant-en klare ultra-bewerkte voeding, veel koffie en alcohol hoort daar niet bij. Is het erg als je een keertje zondigt met een lekker taartje of snack uit het frituur. Absoluut niet ! Als je een keertje minder gezond eet, doe dat dan ook heel bewust en geniet ervan.
Voldoende bewegen is volgens de wereld gezondheidsorganisatie 300 min matig tot intensief bewegen per week. Meerdere keren bewegen is beter, dan slechts 1 keer per week heel intensief en lang te bewegen. Wie een zittend beroep heeft of student is, moet hier best wel een inspanning voor doen en bewust inplannen. Probeer ook in de loop van de dag en bv. elk uur minstens op te staan van je stoel en te bewegen.
Als je een goede slaap hebt, dan betekent dat dat je bijna elke ochtend fit en verkwikt wakker wordt en klaar bent om aan je dag te beginnen. Lukt dat moeilijker, neem dan eens een kijkje in mijn blog “beter slapen, hoe begin je eraan”
De impact van je ademhaling op je gezondheid wordt meestal zwaar onderschat. Onder stress gaan we dikwijls hoog ademen en over-ademen. Dit betekent dat we onvoldoende co2 in ons bloed hebben en de zuurstofuitwisseling niet optimaal gebeurt. We overschatten de hoeveelheid zuurstof die we nodig hebben om gezond te leven. Behalve bij een zware fysieke inspanning, volstaat het om traag en zuinig te ademen, door de neus ! Meer tips kan je vinden in mijn blog “adem je goed in je vel”

Wil je nog meer weten over fysieke fitheid, dan is het boek “de ideale dag” van Paul Van Den Bosch en Carolien Van Den Bosch een aanrader.

Zorg ervoor dat het merendeel van je dagen en het grootste deel van de gemiddelde dag bestaat uit activiteiten of situaties die je energie geven. In dit kader kan je misschien de oefening doen om je energiegevers en energievreters in kaart te brengen. Maak er bewust werk van om je energiegevers meer plaats te laten innemen in je leven.

Ken je eigen kwaliteiten en valkuilen. Omarm deze beiden. Probeer je kwaliteiten zo veel mogelijk in te zetten. Focus je niet enkel op het verder ontwikkelen van je mindere kanten want hierdoor krijg je eerder een negatieve kijk op jouw kwaliteiten.

Zijn er momenten dat je druk ervaart of dat je leven wat door elkaar wordt geschud ? Vertraag en sta even stil bij wat je op dat moment nodig hebt ? Analyseer je emoties en stel je de vraag welke boodschap ze je willen geven.
Bestaat je leven uit veel moetjes ? Hou deze dan even tegen het licht ? Moeten die ook allemaal ? Van wie moeten die ? Zorg dat deze moetjes altijd overeenstemmen met de waarden die je belangrijk vindt. Een waardenanalyse kan je hierin helpen.

Maak werk van verbinding met anderen : familie, vrienden, kennissen. Een mens is gemaakt om in groep te leven. Dit is een essentiƫle behoefte. Leg je smartphone neer, zet je tv of computer uit. Maak een praatje met je familieleden, spreek af met vrienden of ga wandelen met de buurvrouw. Samen dingen doen, samen praten helpt ook om je veerkrachtiger te voelen. Samen sta je sterk !

Stel doelen op lange en korte termijn. Maak deze heel concreet en praat er desnoods met anderen over of dit plan realistisch is. Laat je niet uit je lood slagen als je plannen niet onmiddellijk lukken. Geduld is een schone deugd ! De aanhouder wint. Er zijn genoeg spreekwoorden in dit genre te vinden !

En remember : jij bent de regisseur van je eigen leven !

Heb je het moeilijk om je veerkrachtig te tonen ? Wil je dit graag aanpakken, maar zijn bovenstaande tips voor jou een brug te ver ? Neem dan gerust contact op via het contactformulier. Ik wil je hier graag bij helpen.

Spread the love

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *