Beperk je beepjes

Wanneer ben je voor het laatst nog eens op pad geweest zonder smart phone ? Heb je dat “ding” altijd in de buurt als je aan het eten bent, aan het werken, enz… Staat die ook altijd te “zeuren” om aandacht door beepjes of tellertjes die oplopen op je scherm. Hoe mooi zou het zijn om deze zomer echt afstand te nemen : fysiek, maar ook digitaal. Even helemaal tot rust komen….

Voor we aan de tips beginnen, misschien eerst even uitleggen waarom die digitale detox zo belangrijk is.

Die beepjes en signalen zijn in feite een soort van alarmfuncties die je paraat houden om in actie te schieten. Voor je lichaam en je zenuwstelsel lijkt het alsof je continu in de startblokken staat, klaar voor het startschot om in beweging te schieten en te doen wat anderen op dat moment van je verwachten. Je zenuwstelsel ziet geen kans meer om te ontspannen en dat is nefast voor je gevoelens van stress, slaapkwaliteit en je algehele productiviteit.

Sommige mensen hebben zelfs een afhankelijkheid gecreĆ«erd van hun telefoontoestel en voelen zich “naakt” als ze zonder op stap zijn. Dit zegt al genoeg denk ik.

Verder verlies je echt dagelijks uren en uren met naar het scherm turen. Op elke telefoon staan tegenwoordig apps om je schermgebruik te controleren. Je ontdekt zo welke app met het meeste van je aandacht gaat lopen. Het is echt confronterend hoeveel tijd op een dag naar dat scherm gaat. Probleem is vooral dat wanneer je dat ding vasthebt, je niet alleen dat berichtje beantwoordt, maar je al gauw ontdekt dat je door je sociale media aan het scrollen bent omdat daar een tellertje opgelopen was wat je aandacht vroeg. Voor je het weet ben je misschien zelfs wel een spelletje aan het spelen. Dit begint al te neigen naar een telefoonverslaving. Een studie in Nederland leert dat een volwassen persoon gemiddeld 2u21 per dag op zijn telefoon zit, dit zijn 52 dagen op een jaar als je de 8u per dag slaaptijd niet meerekent ! Misschien wou je dat je zoveel dagen vakantie had !
20 minuten besparen op je schermtijd per dag en je hebt 7 dagen extra vakantie per een jaar ! Deze berekening heeft mij alvast wakker geschud.

Hoe pak je dit nu aan…

Beperk je beepjes tot je belangrijke applicaties

Via welk medium komen dringende berichten binnen ? Telefoon ? SMS ? Zorg er dan voor dat deze kanalen je ook kunnen bereiken, waar je telefoon ook ligt. Zo hoef je hem niet de hele tijd in het oog te houden en te checken of je geen telefoontje of smsje hebt gemist. Alle andere kanalen kan je dan stilzetten. Je hoeft je telefoon dan nog maar enkele keren per dag te checken.
Zo heb ik bijvoorbeeld telefoon en sms doorgeschakeld op mijn horloge. Want dit zijn signalen die ik altijd wil doorkrijgen, ook al ben ik training aan het geven, of aan het coachen. Dan kan ik onmiddellijk zien of dit mijn directe aandacht vraagt. Mijn telefoon staat op stil en alle notificaties staan uit.

Maak afspraken rond de manier van communiceren

Spreek met je naasten of je werk af welk medium je wil gebruiken voor dringende communicatie. Het kan zijn dat dit wel wat onderhandeling vraagt of dat sommige mensen het nut er niet van inzien om deze afspraken te maken. Zij zijn namelijk altijd on-line op alle kanalen en hebben (nog) niet door dat ze hun zenuwstelsel hier een serieuze uitdaging geven. Houd voet bij stuk en geef hier de prioriteit aan jouw gezondheid.

Limiteer je tijd voor sommige apps

Ben je gauw een half uurtje aan het scrollen wanneer je op twitter, tiktok of linkedin belandt, of is er een spelletje waar je maar niet mee kan ophouden eens je gestart bent. Op de meeste smartphones kan je limieten instellen per app. Je krijgt dan een verwittiging vlak voor je limiet gaat overschreden worden, dan heb je in alle rust nog de tijd om dat artikel af te lezen of dat spelletje af te ronden.

Beslis bewust om je telefoon even aan de kant te laten

Neem je je telefoon altijd mee op de wc ? Leg je hem naast je tijdens het eten ? Neem je hem mee waar je ook gaat in huis? Heb je je telefoon altijd naast je liggen als je tv kijkt of een boek aan het lezen bent en verhindert je dat om je te focussen ? Beslis dan welke plek je smartphone-vrij wil maken, wanneer je even afstand wil nemen. Om dit makkelijker te maken, denk je best ook ineens na over wat je in de plaats wil doen want dit gaat je helpen om deze verandering waar te maken. Je kan je daardoor beter focussen op die serie op tv of op je werk, of je kan meer in het moment zijn tijdens het eten of je wandeling. Of je wil bv. meer echte tijd maken voor je naasten in plaats van met een half oog op je telefoon te staren.

Last but not least : bepaal je doel

Om deze verandering echt te kunnen realiseren, kan je best even nadenken waarom je je schermtijd wil beperken. WIIFM = What’s In It For Me ?
Hierdoor ga je je acties koppelen aan je persoonlijk en hogere doel waardoor je meer kans op succes hebt. Dit kan zijn : meer vrije tijd voor jezelf, minder stress, meer quality time met je naasten, betere focus op je werk of waar je op dat moment mee bezig bent, meer afwisseling tussen spanning en ontspanning,…

SUCCES !

Heb je nog tips die voor jou werken om je schermtijd te beperken ? Deel gerust in de comments, dan kunnen we leren van elkaar !

Spread the love

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *