Laat het gewoon los !

Een goed bedoeld advies aan mensen die met iets struggelen en moeite hebben om verder te gaan. Maar hoe doe je dat “gewoon loslaten”. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
In ons leven worden we allemaal wel eens geconfronteerd met situaties die blijven hangen, in onze emoties, in onze gedachten. Had ik maar… Het zou zoveel beter zijn als… Ik wil dit helemaal niet zo… Het kan gaan om relaties, problemen op het werk of meer persoonlijke “mislukkingen”. Er is iets in het verleden wat je zwaar ligt en wat je moeilijk achter je kan laten. De kunst van het loslaten is essentieel voor onze emotionele gezondheid en ons algemeen welzijn. Maar hoe meer je iets wil loslaten, hoe krampachtiger je er precies aan vasthoudt? Deze blog beschrijft enkele inzichten en praktische tips om je te helpen beter los te laten.

Telkens wanneer je probeert om niet te piekeren en ergens niet aan te denken, breng je dit onderwerp terug onder je bewuste aandacht. Ik mag niet denken aan een roze koe. Wat is dan het eerste waar je aan denkt ? Inderdaad, een roze koe. Ons brein kent geen negatie, dus hoe meer je probeert om ergens niet aan te denken, hoe meer je dit onder de aandacht brengt en dus ga je compleet de andere richting uit dan die je wil. Wat je aandacht geeft, groeit.

Hetzelfde gebeurt met emoties die je niet wil toelaten. Hoe meer je ze wegstopt in een donker hoekje, hoe meer ze hun plaats gaan willen innemen en hoe heviger ze terugkomen opborrelen, tot je ze niet meer kan negeren.

Het gaat er dus om om het verleden, het verleden te laten en niet steeds opnieuw te gaan herkauwen. De boodschap is : leef in het hier en nu.

Om goed te begrijpen wat loslaten juist betekent, wil ik het onderscheid maken tussen loslaten, accepteren en aanvaarden. Soms is loslaten gewoon niet het juiste werkwoord voor je.

Loslaten betekent niet dat je de situatie goedkeurt of vergeet wat er gebeurd is. Het betekent dat je besluit om de emotionele lading eraf te halen of in elk geval te verminderen. Het is een bewuste keuze om jezelf niet langer vast te houden aan de pijn, de wrok, of het verdriet.

Je hoopte bijvoorbeeld op een promotie, maar een collega heeft die gekregen. In plaats van te blijven hangen in de gevoelens van teleurstelling en boosheid, kies je ervoor om deze gevoelens te erkennen. Je benoemt ze concreet en tracht er een woord op te plakken wat echt de lading dekt. Je doorvoelt ze en laat vervolgens los. Dit betekent dat je stopt met het telkens herbeleven van de gebeurtenis of situatie en je continu de vraag stelt : waarom ? of wat had ik anders kunnen doen ? In de plaats hiervan sta je jezelf toe om vooruit te kijken en open te staan voor nieuwe kansen.

Accepteren gaat over het erkennen van de realiteit zoals die is, zonder dat je je ertegen verzet. Het betekent dat je de feiten onder ogen ziet en je emoties daarbij erkent, zonder jezelf daar helemaal in te verliezen.

Je hebt bijvoorbeeld een langdurige vriendschap die onverwacht eindigt. Accepteren betekent dat je erkent dat deze vriendschap voorbij is, en dat je de gevoelens van verdriet en verlies toelaat. Het is logisch dat je verdriet hebt en dat je tijd nodig hebt om te rouwen, maar accepteren betekent ook dat je niet probeert de situatie te veranderen.

Of je zoon/dochter maakt een keuze waar jij je moeilijk in kan vinden. Accepteren betekent dat je hen nog even graag ziet, ongeacht de keuzes waar jij niet kan achterstaan. Het wil zeggen dat je je focus verlegt naar wat er nog wel is en niet blijft hangen naar wat er niet meer is.

Aanvaarden gaat een stap verder dan accepteren. Het is het volledig omarmen van de situatie, inclusief de lessen die je ervan hebt geleerd en de veranderingen die het veroorzaakt in je leven.

Na een scheiding begin je een nieuw leven. Aanvaarden betekent dat je niet alleen de scheiding accepteert, maar ook de nieuwe richting die je leven uitgaat. Je maakt plannen voor de toekomst, start met een nieuwe hobby of ontmoet nieuwe mensen. Je ziet en beseft dat de scheiding een kans biedt op persoonlijke groei.

Of je hebt een lichamelijke kwetsuur en je kan je favoriete sport niet meer uitoefenen. Je wordt ouder en je lichaam ziet er niet meer uit zoals toen je 20 was. Wat helpt het te blijven vechten en te willen dat dit allemaal ongedaan kon gemaakt worden. Je hebt hier geen controle over. Kijk naar wat er nog wel kan en zoek naar nieuwe wegen. Wie weet wat zij nog meer op je pad brengen. Als je niets verandert, verandert er niets.

  1. Erken je gevoelens
    Begin met het erkennen van je emoties zonder jezelf te veroordelen. Noteer je emoties of praat erover met een vriend. Laat je gevoelens eventueel vrij tijdens een meditatiesessie. Door ze te erkennen, geef je jezelf de ruimte om ze te verwerken.
  2. Leef in het hier en nu
    Focus op het huidige moment in plaats van vast te blijven hangen in het verleden of je zorgen te maken over de toekomst. Mindfulness-oefeningen kunnen hierbij helpen. Doe ademhalingsoefeningen, beweeg bewust, focus je op je zintuigelijke ervaringen : hoor, proef, zie, ruik, voel, ….
  3. Wees mild voor jezelf
    Benader jezelf met compassie. Begrijp dat loslaten, accepteren en aanvaarden tijd kost en dat het ok is om onderweg struikelblokken tegen te komen. Verwacht geen stijgende lijn naar boven. Af en toe een terugval is normaal. Doorvoel op dat moment je emoties en neem jezelf voor om terug opnieuw te starten met loslaten, accepteren of aanvaarden.
  4. Zoek professionele hulp
    Soms is het moeilijk om deze stappen alleen te zetten. Een coach of psycholoog kan je helpen om je emoties en zijn oorzaken te begrijpen. Samen kan je strategieƫn ontwikkelen om ze een plaats te geven en verder te gaan.
  5. Zorg goed voor jezelf
    Eet gezond, slaap goed, beweeg voldoende en verzorg je ademhaling. Je fysieke gezondheid heeft een grote invloed op je emotionele welzijn. Ben je fysiek fit, dan ben je beter gewapend tegen mentale problemen of tegenslagen.
  6. Blijf positief en hoopvol
    Probeer je te richten op de positieve aspecten van je leven en blijf hoopvol over de toekomst. Positief denken kan je helpen om beter om te gaan met tegenslagen en om nieuwe mogelijkheden te zien. Hou een dankbaarheidsdagboek bij. Schrijf elke avond min. 5 zaken op die positief waren die dag, of waarvoor je dankbaar bent. Maak het niet te groots. Iemand die vriendelijk was, een mooie zonsondergang,….kleine dingen die je dag een tikkeltje positiever maken.

Het proces van loslaten, accepteren en aanvaarden is heel individueel en vaak uitdagend. Het is een reis waar je geduld en moed voor nodig hebt. Aan zelfreflectie doen vereist een investering in tijd en energie. Maar door deze stappen te zetten, kan je je bevrijden van het juk van het verleden en creƫer je de kans om innerlijk helemaal tot rust te komen.

Onthoud dat het ok is om hulp te zoeken en dat iedere kleine stap vooruit een overwinning is. Geef jezelf de tijd en ruimte om te groeien en stap voor stap terug in balans te komen.

Spread the love