Je hebt al maanden of zelfs jaren klachten. Ik denk dan aan hoofdpijn, spierspanning, darm-of maagklachten, hartkloppingen, chronische ontstekingen, slaapproblemen, enz….Je bent al meermaals naar dokters en specialisten gegaan, maar ze vinden geen oorzaak of je probleem geraakt niet structureel opgelost. Je klachten krijgen steevast de stempel stressgerelateerd. Je focust je meer en meer op je klachten en hebt wel wat truukjes gevonden om de klachten zelf te minderen, maar dit is telkens maar tijdelijk. Je leeft van het ene dipje naar het andere en hebt het gevoel dat je jezelf niet meer kan zijn. Vroeger was je levendig en energiek, maar je bent in een neerwaartse cirkel terecht gekomen. Als je je wat beter voelt, dan blijf je je leven on hold zetten want je bent angstig voor het moment dat het volgende dipje er weer gaat komen. Je staat continu in vechtstand en probeert controle te houden over je lichaam, maar dit laat zich niet controleren. Dit werkt zelfs averechts. Deze blog neemt je mee in je stresssysteem en waarom deze klachten steeds maar blijven opspelen.
Laat ons eerst even stilstaan bij het effect van stress op je lichaam.
Of de stress nu veroorzaakt wordt door een reële situatie of doordat je piekert en dus stresssituaties creëert in je hoofd, de fysieke stressreactie van je lichaam is exact hetzelfde. Je brein geeft het signaal voor de aanmaak van stresshormonen, die ervoor zorgen dat je lichaam in gereedheid wordt gemaakt om te vechten of te vluchten. Je hart gaat sneller pompen en je bloedsuikerspiegel stijgt want je hebt meer zuurstof en energie nodig in je spieren. In de tijd toen de opbouw van stress betekende dat je in gevecht moest met een sabeltand tijger was deze opbouw van energie nuttig en werd die energie onmiddellijk aangewend. Als het gevaar was geweken, dan kon je terug tot rust komen en herstellen. Tijdens zo’n stressmoment wordt je spijsvertering op een laag pitje gezet, want als je lichaam moet kiezen tussen dat worteltje verteren wat je net hebt gegeten, of overleven, kan kiest het altijd de kaart van overleven.
In de huidige maatschappij komen we geen sabeltandtijgers meer tegen en is er zelden een stresssituatie die die fysieke energie vereist. We hebben eerder chronische stress en proberen die weg te denken achter ons bureau of te lijf te gaan met zoetigheden, alcohol, eindeloos scrollen op onze telefoon of bingewatchen. Die opgebouwde energie blijft dus in je lijf zitten en zoekt op andere manieren een uitweg, namelijk in spierspanning, hartkloppingen, hoofdpijn,…. Aangezien je steeds op de gaspedaal drukt, is er zelden een moment waarop je lichaam kan herstellen. Je spijsvertering krijgt daardoor onvoldoende energie wat resulteert in maag- en darmklachten.
Stressklachten zijn een onvermijdelijk onderdeel van het leven, maar het is cruciaal om er op de juiste manier mee om te gaan. Wees alert op de signalen, maar laat je er niet door afleiden. Als je je enkel focust op de klachten, dan ga je symptomatisch te werk en ga je nooit de basisoorzaak wegnemen. Je blijft dan dweilen met de kraan open. Je probeert je lichaam onder controle te houden, maar je gaat voorbij aan het feit dat je lichaam enkel de boodschapper is. Het probeert je attent te maken op het feit dat je je levensstijl of levensritme moet aanpassen, dat je terug aan het roer moet staan van je eigen leven.
Kies heel bewust voor zelfzorg door gezonder te eten, meer te bewegen, te vertragen via meditatie of ademhalingsoefeningen. Bekijk kritisch je dagdagelijks leven en breng je energiegevers en je energievreters in kaart. Door bewuste stappen te zetten in de richting van zelfzorg, kan je de impact van stress verminderen en een gezonder, gebalanceerder leven leiden. Het is nooit te laat om naar jezelf te luisteren en actie te ondernemen om stressklachten te verminderen.
De beste dag om te starten met zelfzorg was misschien 20 jaar geleden, maar de tweede beste dag is vandaag !
SUCCES !